Klaipėda ruošiasi sunkiosios atletikos festivaliui

Po savaitės, birželio 9-10 dienomis (penktadienį ir šeštadienį), Klaipėdą sudrebins neregėto masto sunkiosios atletikos renginys – Lietuvos sunkiosios atletikos festivalis „Klaipėda 2017“. Šiame renginyje dvi dienas nuo ryto iki vakaro varžysis jauniai, jaunimas, suaugusieji ir veteranai iš 11 skirtingų valstybių.

Renginys žiūrovams – nemokamas.

Pagrindinis veiksmas vyks Klaipėdos centrinio stadiono sporto salėje (Sportininkų g. 46), tačiau klaipėdiečiai ir miesto svečiai tai, kas vyksta šioje sporto salėje, tiesiogiai galės matyti ir didžiuliame ekrane, kuris bus pastatytas Klaipėdos Atgimimo aikštėje.

„Norime, kad šią sporto šventę galėtų pamatyti kuo platesnė auditorija žmonių. Atgimimo aikštėje pastatysime ekraną, kurio ilgis – 8 m, plotis – 4 m. Taip pat abi dienas šį festivalį tiesiogiai transliuos DelfiTV, komentuos komentatorius. Laukia smagus renginys, – džiaugėsi Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentas Bronislavas Vyšniauskas.

– Planuojame gražią šventę ne tik Klaipėdai, bet ir miesto svečiams. Reikia populiarinti sunkiąją atletiką. Olimpinis prizininkas Aurimas Didžbalis nuolat bendrauja su sirgaliais, lankosi ir mokyklose, skleidžia naujienas apie mūsų sporto šaką. Tą darysime ir toliau. Atsinaujiname, dirbame“, – pridūrė pašnekovas.

Birželio 9-10 dienomis Klaipėdoje vyks tarptautinis turnyras „Grand Prix“, kuriame bus kovojama dėl BĮ „Viesulo“ sporto centro taurės, taip pat vyks Lietuvos suaugusiųjų moterų ir vyrų čempionatai, Lietuvos jaunių ir sporto vilčių žaidynės ir veteranų turnyras.

„Jaunesniems sunkiaatlečiams įdomu pamatyti vyresnius dalyvius, kai kuriems – savo būsimus priešininkus. Jauniams pasimokyti iš jaunimo ar suaugusiųjų – labai naudinga“, – pabrėžė B. Vyšniauskas.

Šiomis dienomis varžybos Klaipėdos centrinio stadiono sporto salėje vyks nuo 10 iki maždaug 19.30 val.

Planuoja atvykti per 200 sunkiaatlečių iš įvairių Lietuvos miestų bei rajonų, Graikijos, Slovakijos, Vengrijos, Azerbaidžano, Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos.

„Tarp garsesnių užsienio šalių atstovų turėtume išvysti Europos ir pasaulio jaunimo čempioną Konstantiną Kurovskį, Europos jaunimo čempionę ir daugkartinę suaugusiųjų prizininkę ukrainietę Anastasiją Lisenko. Taip pat varžybose dalyvaus ir geriausi mūsų šalies atstovai – olimpinis prizininkas Aurimas Didžbalis, Europos vicečempionas Žygimantas Stanulis, Europos jaunių prizininkas Povilas Valskis ir daugelis kitų. Tikrai bus į ką pažiūrėti. Laukia įdomios ir atkaklios kovos“, – sakė B. Vyšniauskas.

Klaipėda yra tapusi Lietuvos sunkiosios atletikos sporto šakos sostine. Geriausi šalies sunkiaatlečiai jau daugelį metų gyvena ir treniruojasi Klaipėdoje pas trenerį B. Vyšniauską. Tad Lietuvos sunkiojoje atletikoje puikiai veikia piramidė – geriausi sunkiaatlečiai stengiasi pasiekti tokį lygį, kad profesionalumą galėtų kelti ir aukštumų siekti būtent uostamiestyje. Čia yra įkurtas mini sunkiosios atletikos centras, kuriame sportininkai treniruojasi, yra aprūpinami maitinimu, papildais, suteikiamos visos sąlygos studijuoti universitetuose ir net vietoje yra mokoma anglų kalbos. Taigi sportininkai tobulėja ne tik fiziškai, bet ir protiškai. Į B. Vyšniausko sukurtą puikią sistemą su pavydu žvelgia ir kopijuoti bando kitų šalių sunkiosios atletikos atstovai. Visgi, reikia pripažinti, kad Klaipėdai reikia naujos sunkiosios atletikos sporto salės, kadangi dabartinė sporto bazė Centrinio stadiono teritorijoje yra pasenusi.

Juk Klaipėdoje treniruojasi olimpinis prizininkas A. Didžbalis, Europos vicečempionas Ž. Stanulis ir dar būrys potencialių olimpiečių, tad jie tikrai nusipelnė geresnių treniruočių sąlygų.

Tą ne kartą „Vakarų ekspresui“ pabrėžė ir šios sporto šakos lyderis A. Didžbalis.

„Mes, sunkiaatlečiai, išties daug dirbame, didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžiame sporto salėje. Čia po kelis dviaukštėse lovose gyvename įrengtuose kambariukuose. Sąlygos tikrai nėra šiuolaikiškos, tačiau iš širdies plušame, kasdien liejame prakaitą, siekiame kuo geresniais rezultatais garsinti Lietuvos vardą. Visi mes dirbame ne dėl pinigų, o dėl savo šalies prestižo. Pats sunkiosios atletikos mini centro modelis, kur perspektyviausi sunkiaatlečiai vienoje vietoje treniruojasi, maitinasi ir miega, yra geras, tačiau reikia šiuolaikinius standartus atitinkančių patalpų. Labai tikiuosi, kad Klaipėdoje per artimiausius metus bus pastatyta nauja treniruočių salė. Klaipėdos miesto valdžia apie tai vis garsiau kalba. Tikiuosi, kad jų pažadai bus įvykdyti. Malonu, kad sunkiosios atletikos sporto salės statybos reikalais domisi ir rūpinasi Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas. Kiek man teko domėtis, jis deda didžiules pastangas, kad Klaipėdoje atsirastų sunkiosios atletikos sporto salė„, – sakė A. Didžbalis.

Sunkiaatlečių rezultatai Klaipėdoje itin iškalbingi – juk per kelerius metus vien tarp suaugusiųjų yra trys Europos čempionatų medalininkai – Ramūnas Vyšniauskas, Žygimantas Stanulis ir aš, o kur dar jaunimo ir jaunių Europos čempionatų medalininkai. Juk prieš porą metų mūsų jaunimo iki 23 metų Lietuvos rinktinė Europos čempionate iškovojo net antrą komandinę vietą. Tai neregėtas įvykis.

„Turime gražaus ir perspektyvaus jaunimo. Manau, kad esame nusipelnę treniruotis geresnėmis sąlygomis, kitaip jaunimas gali išsilakstyti. Juk dabar daug jaunų žmonių emigruoja ir svetur kuria savo ateitį. Manau, jei bus sudarytos puikios sąlygos, sunkiaatlečių būrys ne tik išliks vieningas ir darnus, tačiau ir pagausės sportuojančiųjų. O per masiškumą išryškės ir daugiau lyderių. Viskas yra labai glaudžiai susiję„, – teigė A. Didžbalis.