Europos vicečempioną įkvėpė meilė

Lietuvos sunkiaatlečių rinktinė su treneriu Bronislavu Vyšniausku priešaky vakar iš Norvegijoje vykusio Europos čempionato į Klaipėdą grįžo geros nuotaikos. Džiaugtis išties yra dėl ko – mūsų mažos šalies sunkiosios atletikos atstovai vėl sugebėjo sudrebinti Senąjį žemyną – šįkart iškovoti du sidabro medaliai.
Šių medalių kalvis – 23 metų Klaipėdos universiteto studentas Žygimantas Stanulis. Jis Europos sunkiosios atletikos čempionato vyrų svorio kategorijoje iki 94 kg dvikovėje surinko 381 kg bei pelnė vicečempiono laurus. Mūsiškis rovimo rungtyje (175 kg) iškovojo mažąjį sidabro medalį, o stūmime (206 kg) buvo ketvirtas.
„Žygimantas – valingas ir charakterį turintis sportininkas. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi šiuo sportininku“, – pabrėžė Lietuvos sunkiosios atletikos rinktinės treneris B. Vyšniauskas.
Aukso medalį iškovojo lenkas Tomašas Zelinskis (Tomasz Zielinski), surinkęs 387 kg (rovimas – 176 kg/stūmimas – 211 kg). Trečiąją vietą užėmė rusas Georgijus Kupcovas (376 kg – 170 kg/206 kg).


Žygimantai, Europos čempionate pademonstravai puikią kovą, o po pergalės akivaizdžiai liejai džiaugsmo emocijas. Papasakok, kokios mintys dabar verda Tavo galvoje?
Viskas super. Nuotaikos išties puikios. Atvirai pasakius, nesitikėjau, kad tapsiu Europos vicečempionu, kadangi kelias dienas prieš varžybas pasitempiau nugarą ir jaučiau didelį skausmą. Tik vaistais pavyko šiek tiek numalšinti skausmus, sukandęs dantis kovojau bei štai rezultatas – iškovoti du sidabro medaliai. Labai tuo džiaugiuosi.

Per apdovanojimų ceremoniją pastebėjau, kad rankose laikai ne tik Lietuvos trispalvę, bet ir kažkokį pakabutį. Galbūt tai pergalės talismanas?
Galbūt ir taip jį būtų galima įvardinti. Tai mano draugės Rasos dovanotas pakabutis, ant kurio yra išgraviruotos mano ir draugės pirmosios vardų raidės bei širdelė. Draugė mane labai palaiko ir įkvepia vis labiau siekti savo užsibrėžtų tikslų. Kaip sakoma: „Meilė didėja, kyla ir rezultatai.“ Būdamas Norvegijoje nuolat palaikiau ryšius su drauge, ji išties psichologiniu palaikymu daug prisidėjo prie šios pergalės.
Už šį Europos vicečempiono titulą esu labai dėkingas savo treneriui Bronislavui Vyšniauskui. Tai išties geras strategas, mokytojas, žmogus, patarėjas. Europos čempionate virė tikra taktinė kova ne tik tarp sportininkų, bet ir tarp trenerių. Juk treneris pataria, kokį kelti pradinį svorį, kaip elgtis toliau ir panašiai. Šįkart trenerio Bronislavo Vyšniausko taktika puikiai pasitvirtino. Malonu, kad treneris manimi visą laiką tikėjo ir nuolat drąsino, ir tai suteikė tarsi papildomų jėgų.

Savo trofėjų kolekcijoje turi visų spalvų Europos pirmenybių medalius. Turbūt dabar vienas iš didžiausių tikslų – prasibrauti į olimpiadą?
Taip, pradedant jaunimo ir baigiant suaugusiųjų čempionatais, turiu iškovojęs visų spalvų medalius. 2013 metais tapau Europos jaunimo (iki 20 m) čempionu, 2014 metais Europos jaunimo (iki 23 m.) pirmenybėse pelniau vicečempiono laurus, 2015 metais Klaipėdoje vykusiame Europos jaunimo (iki 23 metų) čempionate iškovojau auksą, o 2013 metų Europos suaugusiųjų čempionate – sidabro medalį.
Žinoma, būtų smagu dalyvauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, tačiau Lietuva turi vieną kelialapį. Juk žinote, kad šioje, iki 94 kg, svorio grupėje už mane geresnis yra Aurimas Didžbalis. Jis šįkart Norvegijoje vykusiame čempionate nedalyvavo, tačiau praėjusiais metais juk tapo absoliučiu Europos čempionu. Pagal reitingą, aš taip pat patekčiau į olimpines žaidynes, tačiau, deja, Lietuvai yra skirtas tik vienas kelialapis. Jei Aurimui atsitiktų kokia nelaimė ar trauma, neduok Dieve (nusispjovė tris kartus per petį. – Autor. past.), tada olimpinėse žaidynėse galėčiau dalyvauti aš. Visgi man dar tik 23 metai, tikiuosi, kad dar 2020 metais pavyks įgyvendinti savo svajonę – patekti į olimpines žaidynes.

KITI LIETUVIŲ REZULTATAI
Svorio iki 53 kg varžybose Aleksandra Stepanova rovimo veiksmu iškėlė 68 kg ir dviem kg pagerinusi trejus metus gyvavusį rekordą, šioje rungtyje buvo aštuoniolikta. Stūmimo rungtyje jai pakluso 83 kg štanga (taip pat 18-as rezultatas). Dvikovės rezultatas – 151 kg – taip pat naujas Lietuvos rekordas. Ankstesnį šalies dvikovės rekordą klaipėdietė pagerino 6 kg (buvo užfiksuotas 2010 m.). A. Stepanova galutinėje rikiuotėje užėmė aštuonioliktą vietą.
Svorio iki 85 kg varžybose Irmantas Kačinskas užėmė 20-ąją vietą. Lietuvos sportininkas surinko 300 kg. I. Kačinskas išrovė 140 kg sveriančią štangą, o išstūmė – 160 kg. Rovimo rungtyje mūsiškis buvo 19-as, stūmimo – 22-as.
Tomas Ličinchai svorio iki 94 kg varžybose (337 kg – 150 kg/187 kg) užėmė 13-ąją vietą.
Svorio iki 105 kg varžybose Sergejus Lichovojus užėmė 15-ąją vietą, o Arnas Šidiškis liko 16-as. S. Lichovojus dvikovėje surinko 357 kg. Jis išrovė 160 kg štangą ir išstūmė 197 kg. A. Šidiškis išrovė 160 kg, išstūmė 190 kg ir surinko 350 kg.