Atsisveikinimas su Raimondu Zenkevičiumi

Raimondas Zenkevičius pašarvotas laidojimo namuose „Amžiaus Vartai“ (Priestočio g. 7.). Atsisveikinti su velioniu bus galima penktadienį nuo 16 val. Karstas išnešamas šeštadienį 12 val. Laidotuvės – Lėbartų kapinėse.

Jis vos prieš kelias dienas, liepos 11 dieną, sulaukė 63 metų.

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai R. Zenkevičių dažnai sutikdavo kelte, plukdančiame keleivius ir automobilius į Smiltynę. Jis „Smiltynės perkėloje“ dirbo motoristu.

R. Zenkevičiaus pasiekimai – išties įspūdingi: penkiskart tapo stipriausiu šalies vyru, o 1994 metais pirmą kartą Klaipėdoje vykusiame pasaulio galiūnų čempionate nustelbė visus konkurentus.

Klaipėdietis tąkart įrašė naują eilutę į Lietuvos sporto istoriją. Atletas tapo pirmuoju lietuviu, iškovojusiu planetos galiūnų čempiono diržą.

„Tai buvo mano svajonė ir aš ją įgyvendinau. Pamenu, kad apie aštuonis mėnesius, galima sakyti, gyvenau sporto salėje. Treniravausi tikrai iš širdies. Labai norėjau įgyvendinti savo svajonę, ir man tai pavyko. Tada širdį užplūdo neapsakomas jausmas“.

Treniravosi laive ir rūsyje

R. Zenkevičius prieš daugiau nei 20 metų Klaipėdos vasaros estrada per Bronislavo Vyšniausko organizuojamus galiūnų konkursus neturėjo lygių.

„Nepakartojamas jausmas, kai triumfuoji varžybose, kurias stebi maždaug dvidešimt tūkstančių žiūrovų. Galiūnų varžybos buvo organizuojamos puikiai – patikdavo visiems: ir žiūrovams, ir galiūnams, ir šiaip sportu mažai besidomintiems miestelėnams. Be to, ir rungtys kaskart buvo vis kitos, tad nuo to intriga tik dar labiau įkaisdavo. Tuomet mes, galiūnai, turėjome būti pasiruošę įvairiems varžybų scenarijams“.

R. Zenkevičius per sportininko karjerą pasižymėjo ne tik galiūnų, bet ir dvipūdės kilnojimo varžybose. Atletas dar TSRS laikais 32 kg svarmenį iškėlė net 276 kartus ir užfiksavo naują rekordą.

Šio rekordo pagerinti niekas nesugebėjo net iki šiol.

Ne kartą R. Zenkevičius gerino ir Lietuvos rekordus.

Kai 1989 metais R. Zenkevičius tapo Lietuvos galiūnų čempionu, gavo kvietimą atvykti į kitais metais Kanadoje vykusias galiūnų varžybas.

„Iš ten prisiminimai – patys geriausi. Tais laikais nuvykti į Kanadą buvo kažkas nerealaus. Mus sutiko labai šiltai. Tada mus į savo darbo kabinetą ir sporto salę pasikvietė garbi sporto asmenybė, pasaulio kultūrizmo pradininkas kanadietis Benas Veideris. Pamenu, kad jo darbo kabinete buvo pastatytas 75 kilogramų svarmuo ir aš jį iškėliau. B. Veideris buvo nustebęs bei pasakė, kad šį „hantelį“ pakelia retas galiūnas“, – dar visai neseniai pasakojo klaipėdietis.

Nustebino Beną Veiderį

Jis yra pasakojęs ir istoriją kaip Beno Veiderio sporto salėje ant štangos užsidėjo 600 kg ir bandė atlikti nepilną įtūpstą.

Štangos grifas sulinko ir svoriai pradėjo kristi ant žemės. Tiesiog ant pečių liko tik sulinkęs štangos grifas. Veideris į klaipėdietį žiūrėjo nustebusiu veidu. Gaila, kad tas įvykis nebuvo filmuojamas ar fotografuojamas.

„B. Veideris davė mus įvairių dovanų – sportinių krepšių, sportinės aprangos, taip pat nuo rankos nusiėmė „Rolex“ laikrodį ir padovanojo jį Broniui Vyšniauskui. Iš pradžių Bronius nelabai norėjo imti šio laikrodžio, nes pamanė, kad jis labai brangus, tačiau netrukus sužinojo, kad tai „Rolex“ laikrodžio kopija. Tuomet, 1990 metais, Kanadoje vykusiame pasaulio galiūnų čempionate, rungtyje, kurioje reikėjo su 100 kg maišu nubėgti 200 metrų, likau antras. Kitoje rungtyje ant platformos iškėliau 817 kg ir likau trečias. Tuomet man trūko akies kraujagyslės ir pasitempiau nugaros raiščius“, – paskutinime savo interviu daugau nei 30 metų senumo įvykių detales pasakojo R. Zenkevičius.

Autoralio vicečempionas

Iš pradžių vaikystėje lankė dviračių sportą. Buvo įvykdęs kandidato į sporto meistrus normatyvą.

Raimondo dviračių sporto treneris buvo Vytautas Balčiūnas. Kai žiemą reikėdavo treniruotis sporto salėje su štangomis, treneris pastebėjo, kad R. Zenkevičius akivaizdžiai visus pranokdavo. Tada treneris jam pasakė: „Turi rinktis jėgos sportą, nes tai tavo arkliukas.“

Prieš išeidamas į kariuomenę Raimondas pritūpdavo su 225 kg sveriančia štanga, o nuo krūtinės atkeldavo 150 kg. Kariuomenės vadai pamatė, kad jis turi daug jėgos, ir pasiūlė dalyvauti laisvųjų imtynių varžybose. Klaipėdietis tapo šios sporto šakos čempionu.

Vėliau, grįžęs iš kariuomenės, su bendraminčių kompanija jis treniravosi viename iš daugiabučių namų, pastatytų šalia dabartinio prekybos tinklo „Avitela“, rūsyje.

„Atsinešėme štangas, svarsčius ir treniravomės. Išneši dešimt vonių vandens ir gali kibti į darbą. Esu tapęs laivyno spartakiados čempionu, daugkartiniu Tarybų Sajungos čempionu. Kartą Alytuje su Broniumi Vyšniausku dalyvavome ir turistinio autoralio varžybose – užėmėme antrąją vietą„.

Reiškiame nuoširdžią užuojautą velionio artimiesiems.