Sunkiaatlečiai pradėjo kovas Turkmėnistane

Turkmėnistane vykstančio pasaulio sunkiosios atletikos čempionate į kovas jau stojo trys Lietuvos rinktinės, kurios pagrindą sudaro Klaipėdos „Viesulo“ sporto centro auklėtiniai, nariai.

Kertvirtadienį kovas tęs trys likusieji mūsų atstovai – Sergejus Lichovojus (iki 109 kg), Arnas Šidiškis ir triskart Europos vicečempionas Žygimantas Stanulis (abu – iki 102 kg).

Pirmasis Ašchabade (Turkmėnistanas) antradienį jėgas išbandė klaipėdietis Irmantas Kačinskas. Jis vyrų svorio kategorijoje iki 89 kg antradienį varžybose užėmė 24-ąją vietą. Lietuvos sportininkas dvikovėje surinko 322 kg (rovimas – 148 kg, stūmimas – 174 kg). Rovime mūsiškis buvo 25-as, o stūmime – 26-as.

Šiose varžybose triumfavo rusas Artiomas Okulovas (372 kg – rovimas 166 kg/stūmimas 206 kg). Sidabro medalis atiteko baltarusiui Pavelui Chadaševičiui (371 kg – 169/202), bronzos – gruzinui Revazui Davitadzei (371 kg – 168/203).

Šioje kategorijoje varžėsi 30 sportininkų.

Trečiadienį varžybose dalyvavo du mūsų sunkiaatlečiai – Laurynas Antanaitis ir Tomas Ličinchai. Abu jie kovojo svorio iki 96 kg varžybose.

L. Antanatis išrovė 140 kg, išstūmė 171 kg ir dvikovėje surinko 311 kg. T. Ličinchai išrovė 154 kg, išstūmė 183 kg. Jo dvikovės rezultatas – 337 kg. Jų galutinės vietos paaiškės vėliau po A grupės dalyvių pasirodymo.

Ketvirtadienį į kovą kils net trys mūsų sunkiaatlečiai – 7 val. svorio iki 109 kg grupės varžybose varžysis S. Lichovojus, nuo 9 val. – A. Šidiškis ir Ž. Stanulis (abu – iki 102 kg).

Vienas tituluočiausių dabartinės mūsų rinktinės narių – trijų Senojo žemyno čempionatų suaugusiųjų vicečempionas Ž. Stanulis Ašchabade į aukštas vietas nesitaikys, kadangi varžybose dalyvaus ne pačios geriausios sportinės formos – po dviejų kelio operacijų.

Jau rašėme, kad sunkiojoje atletikoje pasikeitė ne tik atrankos į olimpines žaidynes sistema, bet ir svorio kategorijos. Nebeliko populiariausių – iki 94, iki 105 ir per 105 kg kategorijų.

„Mūsų tikslas yra patekti į 24-tukus, kadangi skaičiuojami taškai. Iki Tokijo olimpinių žaidynių liko mažiau nei dveji metai, o reikia dalyvauti šešeriose kvalifikacinėse varžybose – pasaulio ir Europos čempionatuose bei kvalifikaciniuose turnyruose. Iš tų šešių varžybų bus skaičiuojami du geriausi rezultatai. Nauja sistema yra labai paini: yra sukurta formulė ir pagal ją bus skaičiuojami taškai ir galiausiai užimama vieta. Palaikome ryšį su įvairių pasaulio šalių treneriais, sunkiosios atletikos federacijų atstovais, daugeliui ši formulė yra labai paini ir sunkiai suprantama. Taigi, nuo šiol sunkiosios atletikos sporte reikia kelti ne tik sunkias štangas, bet ir gerokai pasukti galvas, skaičiuojant sudėtingas formules. Tai treneriams prilygsta lyg aukštajai matematikai“, – dar prieš išvykstant į čempionatą „Vakarų ekspresui“ sakė B. Vyšniauskas.