Sunkiaatlečių rinktinė kelia sparnus į Ašchabadą

Lietuvos sunkiaatlečių rinktinė, kurios pagrindą sudaro Klaipėdos „Viesulo“ sporto centro auklėtiniai, šiandien išvyksta į beveik parą laiko truksiančią kelionę – į tolimąjį Ašchabadą (Turkmėnistanas). Čia šeši mūsų atstovai su rinktinės trenerių Bronislavu Vyšniausku priešakyje kils į kovą pasaulio vyrų sunkiosios atletikos čempionate.

Turkmėnistano sostinėje pasaulio sunkiosios atletikos čempionatas prasidėjo jau lapkričio 1 dieną ir tęsis iki lapkričio 10 dienos.

Atranka tapo sudėtingesnė

Pirmasis iš mūsiškių į kovą pasaulio čempionate dėl vietų įsilies Irmantas Kačinskas. Jis lapkričio 6 dieną (antradienį) 7 val. ryto (Lietuvos laiku, Turkmėnijoje bus 10 val.) dalyvaus svorio iki 89 kg grupės varžybose.

Kitą dieną, lapkričio 7-ąją (trečiadienį), taip pat 7 val. ryto (Lietuvos laiku) svorio iki 96 kg grupės varžybose dalyvaus du mūsų sunkiaatlečiai – Laurynas Antanaitis ir Tomas Ličinchai.

Lapkričio 8 dieną (ketvirtadienį) į kovą kils net trys mūsų sunkiaatlečiai – 7 val. svorio iki 109 kg grupės varžybose varžysis Sergejus Lichovojus, nuo 9 val. – Arnas Šidiškis ir triskart Europos vicečempionas Žygimantas Stanulis (abu – iki 102 kg).

„Komanda nusiteikusi optimistiškai. Jei pavyks pasiekti savo geriausius rezultatus, bus nuostabu“, – prieš išvyką į Turkmėnistaną kalbėjo Lietuvos rinktinės vyr. treneris klaipėdietis Bronislavas Vyšniauskas.

Anot jo, pasikeitus Tarptautinės sunkiosios atletikos federacijos (IWF) atrankai į olimpines žaidynes, kiekvienos varžybos yra itin reikšmingos.

„Mūsų tikslas yra patekti į 24-tukus, kadangi skaičiuojami taškai. Iki Tokijo olimpinių žaidynių liko mažiau nei dveji metai, o reikia dalyvauti šešeriose kvalifikacinėse varžybose – pasaulio ir Europos čempionatuose bei kvalifikaciniuose turnyruose. Iš tų šešių varžybų bus skaičiuojami du geriausi rezultatai. Nauja sistema yra labai paini: yra sukurta formulė ir pagal ją bus skaičiuojami taškai ir galiausiai užimama vieta. Palaikome ryšį su įvairių pasaulio šalių treneriais, sunkiosios atletikos federacijų atstovais, daugeliui ši formulė yra labai paini ir sunkiai suprantama. Taigi, nuo šiol sunkiosios atletikos sporte reikia kelti ne tik sunkias štangas, bet ir gerokai pasukti galvas, skaičiuojant sudėtingas formules. Tai treneriams prilygsta lyg aukštajai matematikai“, – situaciją aiškino B. Vyšniauskas.

Keitėsi svorio kategorijos

Pasikeitė ne tik atrankos į olimpines žaidynes sistema, bet ir svorio kategorijos. Nebeliko populiariausių – iki 94, iki 105 ir per 105 kg kategorijų.

Dabar pasaulio ir Europos čempionatuose yra šios svorio kategorijos: vyrų – iki 55 kg, iki 61 kg, iki 67 kg, iki 73 kg, iki 81 kg, iki 89 kg, iki 96 kg, iki 102 kg, iki 109 kg ir per 109 kg, moterų – iki 45 kg, iki 49 kg, iki 55 kg, iki 59 kg, iki 64 kg, iki 71 kg, iki 76 kg, iki 81 kg, iki 87 kg ir per 87 kg.

Olimpinėse žaidynėse bus po 7 svorio kategorijas. Iš jau minėtų kategorijų vyrų grupėje nebus svorio iki 55 kg, iki 89 kg ir iki 102 kg, moterų grupėje nebus iki 45 kg, iki 71 ir iki 81 kg kategorijų.

„Pagal naują sistemą į olimpines žaidynes pateks ne daugiau nei penki žmonių iš vienos šalies. Vienoje svorio kategorijoje galės dalyvauti tik vienas vienos šalies sunkiaatletis, anksčiau galėjo ir du sunkiaatlečiai. Anksčiau olimpinėse žaidynėse vienoje svorio kategorijoje dalyvaudavo ir 24, ir 30 dalyvių, o nuo šiol olimpinių žaidynių vienoje svorio kategorijoje dalyvaus tik 13 sunkiaatlečių. Mažoms valstybėms tai – didelis minusas. Mūsų sunkiaatlečiams patekti į olimpines žaidynes bus dar sunkiau“, – pabrėžė B. Vyšniauskas.

Iškentė dvi operacijas

Vienas tituluočiausių dabartinės mūsų rinktinės narių – trijų Senojo žemyno čempionatų suaugusiųjų vicečempionas Ž. Stanulis Ašchabade į aukštas vietas nesitaikys, kadangi varžybose dalyvaus ne pačios geriausios sportinės formos.

„Jis iškentė dvi kelio operacijas, tad varžybose dalyvaus daugiau dėl naujos atrankos sistemos į olimpines žaidynes niuansų, o ne dėl aukštų rezultatų. Pasikartosiu: iki olimpinių žaidynių liko mažiau nei dveji metai, tad kiekvienos varžybos yra svarbios ir reikšmingos. Poilsiauti neturime kada. Privalome nuolat dalyvauti svarbiausiose varžybose ir siekti gerinti sportinę formą, surinkti kuo daugiau taškų„, – kalbėjo B. Vyšniauskas.

ČEMPIONATĄ GYVAI GALITE STEBĖTI ČIA

REZULTATAI